Turcia

Alanya – dincolo de porțile închise ale resorturilor de lux

Am pășit pentru prima oară în Alanya acum 8 ani de zile. Acolo avea să înceapă aventura mea ca și ghid de turism, pentru un tur operator baltic, care își deschisese o filială în România. Dintre variantele care mi s-au oferit, am ales Turcia, făra să știu că Alanya va deveni casa mea pentru aproape jumătate de an.

La vremea respectivă nu știam prea multe despre acest orășel al Turciei, dezvoltat pe o mică peninsulă în Mediterană și străjuit de impozanții Munți Taurus. Odată ce am început să mă documentez și să “scormonesc” în trecutul Alanyei, am descoperit un loc încărcat de istorie, de legende cu protagoniști mai mult decât celebri, de curiozități și de cadre naturale pitorești. Eram nerăbdătoare să ajung și să respir aerul Mediteranei, cocoțată între ruinele Castelului din Alanya; același castel ridicat peste ruinele unei fortărețe romane despre care, spun legendele, că însăși frumoasa Cleopatra i-ar fi coborât treptele pentru a se îmbăia în apele turcoaz ale mării.

Alanya - vedere panoramică
Alanya – între Munții Taurus și Marea Mediterană

Aproape 140 de km mi-am ținut curiozitatea în frâu. Atâția km despart Alanya de aeroportul din Antalya, unde am aterizat după un zbor de 1 oră, de la Istanbul. Nu-mi mai amintesc foarte multe detalii. Știu doar că am oprit undeva la jumătatea drumului, iar apoi printre tufe uriașe de leandri am început să zăresc din loc în loc Mediterana, strălucind ademenitoare în diverse tonuri de albastru. De cealaltă parte a autostrăzii se aliniau sfidători Munții Taurus, cei care de-a lungul istoriei au tinut piept migrațiilor dinspre Anatolia spre coasta Mediteranei.

Întâlnirea cu Alanya nu mi-a inșelat o clipă așteptările. Orașul m-a cucerit nu doar cu priveliștile sale grandioase, cu parcurile curate și armonios organizate, cu micile terase cochete, cu gelateriile care te îmbie cu delicioasa înghețată turcească, preparată din lapte de capră, dar și cu forfota turiștilor care pendulează între plajă și bazaruri, pe timpul zilei, sau între cluburile și terasele de pe faleză, pe timpul nopții. 

În Alanya am auzit pentru prima oară chemarea la rugăciune, care se face de 5 ori pe zi, în lumea musulmană. Deși în momentul de față locuiesc într-o țară musulmană și aud zilnic chemarea la rugăciune, momentul acela mi-a rămas întipărit în memorie cu o solemnitate și o emoție aparte. Dintre zidurile castelului am auzit vocea imamului dezlănțuindu-se asupra întregului oraș, străbătând fiecare străduță și fiecare colț lăuntric al Alanyei, trecând deopotrivă prin zidurile vechi încărcate de istorie și peste terasele înțesate de turiști și oprind, parcă, pentru câteva clipe timpul în loc.

Castelul din Alanya
Între ruinele Castelului din Alanya

Eram fascinată, dar aveam să constat ulterior, cu tristețe, că foarte puțini dintre turiștii ajunși în Alanya manifestau interes vizavi de frumusețile acestui orășel si de comorile lăsate moștenire de nenumăratele civilizații care s-au perindat prin zonă. Pentru mult prea mulți dintre turiști, All Inclusive-ul hotelurilor de lux din apropierea orașului și plajele generoase s-au dovedit a fi mult mai atrăgătoare decât ruinele unui castel întemeiat de turcii selgiucizi în 1226.

Popularitatea uriașă de care se bucură conceptul de “All Inclusive” pe coastele însorite ale Turciei, deși atrage anual milioane de turiști, e inamicul numărul unu al siturilor culturale și istorice. Între cocktailul de la piscină, porția de cartofi prăjiți și un obiectiv istoric, cel din urmă va fi, în foarte multe cazuri, marele perdant.

Hotel Utopia
Unele resorturi se bucură de priveliști de invidiat. Este cazul Hotelului Utopia, de pe terasa căruia Alanya se înfățișează turiștilor de All Inclusive.

Nu vreau să insist prea mult asupra acestui aspect, pentru că îl voi relua cu siguranță într-o postare ulterioară. Vreau mai degrabă să subliniez multiplele obiective pe care le aveți la dispoziție ca și turist și să vă încurajez să mergeți mai departe de plajă și bazar, sau, și mai grav, de grădina resortului în care sunteți cazați.

După cum spuneam mai sus, Alanya nu e un oraș foarte mare, care să vă dea bătăi de cap. Multe dintre obiective pot fi accesate foarte ușor pe jos.

Vă puteți începe plimbarea chiar în portul Alanyei, care se bucură de o faleză cochetă, amenajată cu bun gust. De-a lungul acesteia veți descoperi nenumărate restaurante, terase, cafenele și magazine de suveniruri. Din port pleacă zilnic croaziere de câteva ore sau de o zi întreagă în largul Mediteranei, iar  Alanya văzută din largul mării iși sporește, parcă, farmecul.

Alanya - port
Portul si faleza din Alanya

DSC02789

Faleza Alanyei
Faleza Alanyei văzută din Turnul Roșu
Alanya văzută de pe mare
Alanya văzută de pe mare, cu Turnul Roșu și Castelul Alanya pe fundal

La capătul falezei, tronează impozantul Kizil Kule sau Turnul Roșu, devenit simbolul Alanyei. Acesta este reprezentat inclusiv pe steagul orașului. Sultanul  Ala ad-Din Kay Qubadh I a apelat la serviciile arhitectului sirian Ebu Ali Reha, care a călătorit din Alep și a finalizat construcția în 1227. Turnul, care măsoară 33m înălțime, rămâne unul dintre cele mai frumoase exemplare de arhitectură militară medievală din zonă, iar pe unul dintre crenelurile sale flutură victorios steagul roșu al Turciei. În 1979 în interiorul turnului a fost deschis Muzeul de Etnografie din Alanya, pe care îl puteți de asemenea vizita.

Turnul Roșu
Steagul Turciei flutură în vânt de pe unul dintre crenelurile Turnului Roșu.

DSC05974

Turnu Roșu
Intrarea în Turnul Roșu
Turnul Roșu
Albastrul Mediteranei în contrast cu cărămida roșiatica a turnului (de unde și numele acestuia).
Turnul Roșu - interior
Turnul Roșu – interior
Turnul Roșu văzut de la Castel
Turnul Roșu văzut de la Castelul din Alanya

Scopul acestui turn era să protejeze Tersane (Docul), construit încă din 1221, din ordinul aceluiași sultan, un alt obiectiv pe care vă recomand să nu îl ratați. Deși în prezent, docul se află într-o stare de abandon și necesită lucrări de restaurare, ruinele unei  mici moschei și dormitoarele soldaților pot fi încă apreciate.

Docul din Alanya
Intrarea în 5 arcade în Docul din Alanya

Fără doar și poate cel mai important obiectiv al Alanyei rămîne Alanya Kale ( Castelul Alanya), o construcție spectaculoasă care se ridică la 250 de m deasupra mării, șerpuind de-a lungul a 6 km și jumătate în interiorul peninsulei stâncoase pe care a fost ridicat încă de la 1226. Castelul nu a fost construit de la zero, ci peste ruinele unor foste fortărețe datând din perioadele Bizantină și Romană.

Castelul din Alanya - Alanya Kale
Castelul din Alanya – Alanya Kale
Mediterana
Marea Mediterană – o piscină naturală între zidurile vechiului castel (1226).

Totodată Alanya Kale se mandrește cu 140 de turnuri și peste 400 de rezervoare care au fost concepute pentru a-l deservi. Scopul defensiv al acestuia a fost întrerupt în timpul perioadei Otomane, iar în secolul al 19-lea o multitudine de vile, cu priveliști dramatice asupra Mediteranei, și-au făcut apariția între zidurile sale. În 2009 Castelul Alanya împreună cu Docul au fost propuse pentru a fi înscrise pe lista UNESCO, dar, din păcate, inițiativa nu a fost în totalitate o reușită, sfârșind doar pe lista de așteptare. De la castel veți putea admira cele mai frumoase priveliști ale Alanyei, faleza șerpuind în lungul Mediteranei și marea de nori care se înghesuie în lungul crestelor munților Taurus.

Castelul din Alanya
Vedere dintre zidurile castelului.
Castelul din Alanya
Între zidurile Castelului din Alanya
Castelul din Alanya
Vilele si construcțiile de factură recentă ridicate între zidurile Castelului din Alanya
Alanya Castel
Vechile ziduri încadrând monumental Mediterana.
O întâlnire de legendă – Mediterana și Castelul din Alanya
Alanya Castel
Zidurile Castelului din Alanya șerpuind la 250m deasupra Mediteranei.

Daca aveți posibilitatea să închiriați o mașină, o incursiune în acești munți, de cealaltă parte a orașului, vă va delecta privirile deopotrivă. Bonus: fie că vă aflați în munți sau la castel, încercați să surprindeți apusul!

Alanya
Alanya – văzută din Munții Taurus
apus în Alanya
Unul dintre nenumăratele apusuri dramatice în Alanya

Peștera Damlataș a fost descoperită accidental în 1948, în timpul unor lucrări desfășurate în port, dar a devenit repede celebră datorită proprietăților sale curative. Cei care suferă de astm vizitează această peșteră, ale cărei stalactite și stalagmite s-au format de-a lungul a peste 15 mii de ani. La ieșirea din peșteră vă puteți relaxa pe o mică plajă situată chiar în față.  

Traversând Alanya veți fi cu siguranță impresionați de parcurile și de fântânile arteziene, care împodopesc orșul. Nu ratați Piața Ataturk, unde tronează statuia acestui mare lider – Mustafa Kemal Attaturk, întemeietorul Turciei moderne. Iar pentru cei pasionați de istorie și de arheologie, vă recomand Muzeul de Arheologie din Alanya și Casa Ataturk.

Parcurile din Alanya
Unul din parcurile Alanyei

Alanya parc

parcuri Alanya

Piața Ataturk
Fotografia marelui Ataturk veghează asupra pieței care îi poartă numele.
Alanya
Arteziene și cascade artificiale împodopesc Alanya la tot pasul.

parc Alanya

alanya

Contrar a ceea ce se crede, Ataturk nu a locuit niciodată în această casă, de altfel el făcând o singură vizită în Alanya în 1935. Nici măcar cu această ocazie însă, nu a înnoptat în oraș. În schimb, vizitând Casa Ataturk puteți afla mai multe despre Mustafa Kemal Ataturk, despre reformele introduse de acesta și despre stilul de viață turcesc de dinainte și de după Ataturk.

Vizintându-i monumentele și călătorind în trecutul său fascinant, veți fi surprinși să descoperiți că Alanya e mult mai mult decât un oraș de tip resort, imagine atât de promovată de către tur-operatorii europeni, din motive evidente. Vă garantez că merită. Și dacă nu ma credeți, gândiți-vă că nu degeaba Marc Antoniu îi oferea Alanya (cunoscută pe atunci cu numele de Coraccesion) Cleopatrei, în 44 î.Hr, ca și cadou de nuntă!

Rsign

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.