EUROPA, Malta

Azure Window – Fereastra Albastra a Maltei

Azure Window nu mai exista!

Pentru ca acum cateva zile Azure Window  – unul dintre obiectivele de interes major ale Maltei – s-a prabusit pentru totdeauna in mare, inevitabil m-am gandit ca am facut o alegere inspirata, atunci cand am ales sa vizitez Malta.

Malta a fost pentru multa vreme o destinatie pe care mi-am dorit sa o descopar, dar pe care am tot amanat-o ani la rand, in favoarea altor taramuri necunoscute. Pana anul trecut, cand am revenit asupra dorintei de a merge in Malta. N-as putea sa va spun ce anume m-a facut sa imi reindrept brusc atentia asupra acestei insulite din Meditearana; cert este ca am ajuns in Malta in luna decembrie a anului trecut, in ceea ce operatorii de turism numesc “extrasezon”.

Marturisesc ca disparitia Ferestrei Albastre a Maltei din Insula Gozo m-a intristat profund, mai cu seama ca am fost acolo si am admirat spectacolul valurilor furioase ale Mediteranei izbind cu putere in arcul de calcar. Aproape 500 de ani marea a modelat neincetat Fereastra Albastra, formata in urma prabusirii a doua pesteri marine.

Desi in apropierea fostei Azure Window existau indicatoare interzicand accesul turistilor deasupra arcadei si al barcilor sub aceasta, nu m-am gandit niciodata ca la cateva luni distanta Fereastra Albastra va fi doar istorie. Cateva dintre articolele pe care le-am citit in legatura cu acest nefericit eveniment mentioneaza si faptul ca indicatiile au fost adesea ignorate de turisti, care nu au ezitat sa urce pe Azure Window, sfidand complet atentionarile,  pericolul sau chiar o posibila amenda.

Pentru cei care nu ati apucat sa vedeti Mediterana prin Fereastra Albastra a Maltei, din pacate, acum e prea tarziu. Tot ce pot sa fac e sa va las cateva fotografii facute la apus de soare in Gozo, in urma cu 3 luni, cand nu banuiam ca Azure Window e mult prea firava pentru a ne mai incanta privirile pentru multi ani de-acolo inainte.

Azure Window
Azure Window vazuta de pe stancile abrupte ale Golfului Dwejra.
Azure Window - Malta
In decembrie, platourile stancoase ale Insulei Gozo sunt mai verzi ca niciodata.
Azure Window - Malta
In insula Gozo, soarele incepe sa coboare.
Azure Window - Malta
Apusul vazut de la Azzure Window e o incantare.
Azure Window - Malta
Ultima fotografie facuta la Azure Window.

Pe 8 martie, Mediterana si-a revendicat, fara ezitare, opera sculptata cu migala de-a lungul a cinci secole. 🙁

L'Atelier des Voyages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.