EUROPA, Franta

Drumuri cu parfum de toamna: Champagne (II)

Champagne, s’il vous plait!

Daca in articolul trecut am vorbit despre Toscana, ei bine, gratie fizionomiei asemanatoate, o alta regiune a Italiei, Campania, situata la Sud de Roma, avea sa inspire numele uneia dintre cele mai faimoase regiuni  viticole ale Frantei – Champagne. Champagne e renumita de sute de ani pentru vinul spumos, cunoscut sub denumirea de sampanie, obtinut prin refermentarea vinurilor de masa, albe si roze, in sticle inchise ermetic. Dar, traditia indelungata a acestui vin exclusivist, savurat in cercurile cele mai inalte ale societatii franceze, a depasit de mult granitele geografice ale Frantei. Astazi, oriunde in lume, marile succese, balurile si petrecerile pline de glamour, precum si cele mai importante momente ale vietii sunt sarbatorite cu o cupa de sampanie. Pentru ca asa cum spunea scriitorul irlandez Oscar Wilde, care si-a petrecut o buna perioada a vietii in Paris, “Placerea fara sampanie e pur artificiala.”

Champagne
Podgoriile din Champagne.

Cu alte cuvinte, ce altceva ne-am putea dori toamna asta decat sa o luam la pas prin cele mai bine de doua sute de sate care produc de secole lichidul bahic atat de apreciat?

Champagne-Ardenne ocupa o suprafata putin mai mare decat cea a Toscanei si este compusa din 4 departamente: Ardennes, Aube, Haute-Marne si Marne. Insa, spatiul acoperit cu podgorii care intra sub incidenta numelui “Champagne” se limiteaza la aproximativ 34 000 de ha. Denumirea de sampanie nu poate fi utilizata de orisice producator, fiind protejata prin lege, la nivel international. Conditia sine-qua-non pentru ca un vin spumos sa poarte acest nume impune ca acesta sa fie produs dupa metoda traditionala, “méthode champenoise”, din struguri cultivati in regiunea strict delimitata Champagne. Doar trei varietati de struguri sunt acceptate pentru a produce sampanie: Chardonnay (struguri albi) si Pinot Noir si Pinot Meunier (struguri rosii). Desi exista numeroase controverse, metoda dublei fermentatii pare sa fie atribuita unui calguar benedictin, care la sfarsitul secolului al XII-lea, in vreme ce locuia la Manastirea Hautvillers din valea Marne avea sa descopere formula magica. Numele sau, Dom Perignon, nu mai necesita astazi nicio explicatie suplimentara, fiind una dintre cele mai prestigioase sampanii vintage ale renumitului producator Moët & Chandon.

Champagne
Cea mai mare casa de sampanie Moët & Chandon a fost inaugurata la Epernay inca de la 1743.

La fel ca si pentru vecinii italieni, septembrie debuteaza in Champagne cu o agenda extrem de incarcata si de minutios organizata, iar ca turist e o perioada ideala pentru a vizita podgoriile si pentru a te apropia de culegatori. O sumedenie de rute turistice traverseaza podgoriile, lasandu-ti sansa sa-i admiri pe culegatorii care recolteaza manual strugure cu strugure, asigurandu-se ca fiecare dintre acestia se afla in stadiu impecabil. Altminteri strugurii nu pot fi folositi in laboriosul proces al obtinerii sampaniei. Colinele domoale din Champagne imbraca straie de gala, iar sub razele soarelui, ceva mai timide ca in Toscana, intregul peisaj capata accente de basm.

Desigur, farmecul unei vizite de toamna in Champagne nu sta numai in a-i observa pe culegatori, dar si in a vizita casele producatoare de sampanie si pivnitele acestora, si, mai ales, in a degusta atat de apreciata sampanie.

Champagne

Champagne, Reims
Cat vezi cu ochii, colinele din apropiere de Reims sunt acoperite cu podgorii.

Reims e cel mai mare oras al regiunii (aproximativ 200 000 de locuitori), iar in catedrala sa au fost incoronati nenumarati regi ai Frantei. Construita in stil Gotic, Catedrala din Reims impresioneaza prin miile de sculpturi care ii impodobesc fatada, intre care cea mai cautata e cea a Ingerului Zambitor. La Sud de Reims, una dintre cele mai frumoase rute serpuieste printre podgoriile cocotate pe Montaigne de Reims, iar mai departe Verzenay si Verzy ii fascineaza pe turisti cu aerul lor rustic. In Reims, casele producatoare de sampanie Pommery (cu vechi pivnite romane), Piper-Heidsiec (de la 1785) sau Taittinger (fondata in 1734)  isi asteapta vizitatorii cu portile deschise.

Champagne, Reims
In catedrala din Reims au fost incoronati nenumarati regi ai Frantei.
Champagne, Reims
Statuia “Ingerului Zambitor” poate fi observata intre miile de statui care impodobesc fatada Catedralei din Reims.

Champagne

Orice vizita in Champagne trebuie neaparat sa treaca pe la Epernay, oras inconjurat in totalitate de podgorii si considerat a fi “capitala sampaniei”. Avenue de Champagne din oras e flancata de o parte si de alta de superbe conace, cu fatade opulente, care gazduiesc celebri producatori de sampanie. Pe Avenue de Champagne nu se poate cumpara altceva decat sampanie, asa incat recomandat e sa porniti la vizitat si degustat, dupa ce veti fi mancat consistent. In apropiere de Epernay o puzderie de sate pitoresti stau rasfirate printre podgorii. E greu sa fac o clasificare a celor mai frumoase, dar as recomanda fara urma de retinere Chavot (pentru panorama spectaculoasa), Brugny, Le Mesnil-sur-Oger (locul de nastere al castigatorului Premiului Nobel pentru Pace din 1920, Leon Bourgeois) si Orbais-l’Abbaye, intre multe altele. Cea mai mare casa de sampanie Moët & Chandon a fost inaugurata la Epernay inca de la 1743. Pivnitele acesteia, care pot fi vizitate, ocupa o suprafata de aproximativ 28 de km si sunt sapate in calcar la o adancime care variaza intre 10 si 30 de m.

(Va urma 🙂 ! )

L'Atelier des Voyages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.