EUROPA, Lituania

Lituania si Mica Lituanie: verde si foarte verde

Lituania – o necunoscuta pe lista destinatiilor turistice europene

Chiar si pentru multi europeni, Lituania e o necunocuta. Da, invatam la orele de geografie despre statele baltice, Lituania, Letonia si Estonia si  numele lor ne raman, cumva, intiparite in minte. Niste tarisoare mititele, care adesea vin la pachet pentru cei care doresc sa le descopere! Dar, chiar si asa, nu am auzit de prea multi turisti care sa se inghesuie sa viziteze Lituania. In ceea ce ma priveste, prima intalnire cu Lituania s-a intamplat la un targ international de turism la Bruxelles, iar brosura de prezentare promitea o tara atractiva. Cativa ani mai tarziu,  aveam sa lucrez pentru o perioada de timp pentru un tur-operator lituanian, prilej cu care am si ajuns pentru prima data la Vilnius, in capitala Lituaniei. Iar mai apoi, l-am cunocut pe sotul meu. Guess what? Lituanian. Acum merg cel putin o data la doi ani in Lituania si trebuie sa marturisesc ca nu inceteaza sa ma surprinda. In mod placut. Asa ca azi am decis sa va plimb putin prin Ventes Ragas din Mica Lituanie. Nu, nu ma refer la faptul ca tara e mica, ci chiar la o regiune din sud vestul Lituaniei cunoscuta sub numele de Lituania Minor.

E verde oriunde vezi cu ochii!

Altitudinea maxima in Lituania nu atinge 300 m, dar dominant in peisajul tarii e verdele, culoare care se regaseste, de altfel, inclusiv pe drapelul Lituaniei. Capitala Vilnius surprinde inca de la aterizare cu parcurile si padurile din interiorul si din imediata apropiere a orasului. Nu degeaba Vilnius se si afla pe lista celor mai verzi orase ale Europei si totodata detine loc fruntas in randul capitalelor europene cu cel mai curat aer. Verdele te insoteste peste tot, oriunde te-ai deplasa in interiorul Lituaniei, pana pe tarmul Marii Baltice, unde padurile de pin contrasteaza cu dunele de nisip auriu de la Neringa. Asa ca ne-am lasat purarti de verdele Lituaniei pana în Ventes Ragas (Capul Ventes), unde am ajuns cu o oră înainte de apus, după o zi întreagă de condus. Am  oprit din loc în loc pentru a admira sătucurile pierdute în drumul nostru, vreo două castele cu ziduri din cărămidă roșie și câteva biserici peste a căror construcții masive timpul a trecut nemilos. Pentru o zi aflată la jumătatea lui iunie, ne-am lăsat alintați de câteva raze timide de soare, dar și de câțiva stropi de ploaie, care, recunosc, au adăugat șarm întregului peisaj. Exact ca în cărțile poștale, “Mica Lituanie” ni s-a înfățișat incredibil de verde si debordând de prospețime.

Lituania, Šturmų Švyturys
Verdele Lituaniei e o adevarata terapie pentru suflet.
Lituania, Šturmų Švyturys
Verde, tot mai mult verde!
Lituania, Nemunas
Nemunas e cel mai lung rau al Lituaniei. Izvoraste in Belarus, strabate Lituania, unde se si varsa in Laguna Curoniana, in apropiere de Klaipeda.
Lituania
Zbor deasupra Lituaniei.
Lituania,Castelul Raudone
Scurt popas la Castelul din Raudone.
Lituania, Castelul Raudone
Castelul din Raudone a fost construit incepand cu 1877 si gazduieste in prezent o scoala publica.

Cunoscut drept un loc de hrană și de odihnă pentru multe păsări migratoare, Ventes Ragas e o fâșie de uscat în Delta râului Nemunas, care a aparținut Germaniei până în 1919, ca parte a fostului teritoriu Memel. Cavalerii Teutoni s-au stabilit în acest colț îndepărtat construind aici și un castel, care, din păcate, astăzi nu mai există. Putem urca în schimb în farul care străjuiește singuratic împrejurimile, care are o înălțime de 11 m și care a fost ridicat aici în timpul perioadei prusace.

Lituania
Farul din delta raului Nemunas.

O noapte la Šturmų Švyturys

Există multiple opțiuni de cazare în Ventes Ragas, întrucât mulți turiști se refugiază în acest tărâm pierdut, mai ales în timpul verii. Noi nu am ezitat, însă, o secundă când a fost vorba să alegem unde să înnoptăm pentru o seară: Šturmų Švyturys.

Lituania
Šturmų Švyturys

În câteva cuvinte, Šturmų Švyturys e un loc care creează emoții. Izolat de orice zgomot cotidian, micul hotel, care are doar 11 camere, e situat pe malul Lagunei Curoniene, în apropiere de sătucul Šturmai. E fermecător cum spiritul “Micii Lituanii” din secolul al XIX-lea a fost readus la viață în arhitectura sa. Ajutat de natura înconjurătoare, poți inchide ochii și călători cu ușurință înapoi în timp. Doar trilurile păsărelelor și orăcăitul broscuțelor te pot deruta din încercarea de a-ți auzi gâdurile, în timp ce străbați spațioasa grădină de un verde crud.

Lituania

Albul sidef și albastrul interioarelor sporesc farmecul acestui loc de poveste. Cu podele vechi de lemn, fiecare cameră e unică, decorată cu un bun gust extraordinar, inspirat de viața pescărească: cârlige pescărești sunt folosite pe post de agățători, vechi lămpi cu gaz pe post de veioze de noptieră, vechi vâsle de lemn servesc drept cuiere. De funiile folosite odinioară pentru legarea bărcilor atârnă acum perdele mătăsoase. O mini bibliotecă cu cărți și enciclopedii cu coperți lucioase si ochioase a fost instalată în fiecare cameră, pentru ca turiștii să poată citi mai multe despre natura din regiune, despre istoria locurior și, bineînțeles, despre speciile de pești care populează laguna. Ca și curiozitate, pot să vă spun că spre deosebire de hotelurile tipice, aici camerele nu au numere, ci poartă numele și o mică imagine pictată pe lemn a peștilor care trăiesc în Laguna Curoniană.

Lituania
Fiecare cameră e unică, decorată cu obiecte de inspiratie pescărească.

LituaniaLituaniaLituaniaLituania

Hotelul are și un mic restaurant situat în micul port din față, care încântă prin simplitate și originalitate. O multitudine de instrumente și ustensile de pescuit, alături de un pian alb completează atmosfera intimă, iar focul din șemineul uriaș întrerupe din când în când liniștea din încăpere cu sfârâitul său molcom și dulce. Ni se spune că acesta este singurul restaurant cu pește proaspăt din Lituania unde nu vei găsi un meniu. Ceea ce poți comanda depinde de captura de peste zi, în funcție de norocul fiecărui pescar în parte. Gazdele sunt primitoare și politicoase și nerăbdătoare să te servească cu o serie de delicatese, între care nu trebuie să ratezi delicioasa supă de pește. Vorbesc engleza cursiv și sunt curioși să afle de unde vii și să stea cu tine la povești. Pe mine m-au răsfățat puțin și mi-au căutat într-o veche enciclopedie pescărească numele românesc al peștelui pe care l-am servit la cină.

Lituania
Restaurantul de peste de la Šturmų Švyturys.

Lituania

Lituania

Lituania

După o zi obositoare, dar completă, ne-am regăsit undeva departe, în mijlocul naturii, într-o camera mica și cochetă, readuși la acea simplitate care conferă existenței noastre o frumusețe perfectă. Prin ferestrele mari cu vedere la Laguna Curoniană am văzut soarele coborând ușor între dunele de nisip, colorând orizontul într-un portocaliu intens și pregătind cerul pentru a-și aprinde stelele peste singuraticul Šturmų Švyturys și peste imensa întindere de apă.

Lituania
Apus in Laguna Curoniana.

Buget: Cazare:75EUR/noapte/cameră dublă, mic dejun inclus

Cină: approx. 40 EUR/2 pax

Cum ajungi din Vilnius, capitala Lituaniei:

 

Rsign

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.