ASIA, Myanmar/Birmania

Myanmar – incursiune in tara zambetelor (II)

Calatoria in Myanmar continua cu inca trei zile incarcate. Peisaje de neuitat si o pleiada de monumente istorice ne-au delectat privirile de-a lungul drumurilor prafuite din Campia Baganului sau de pe inaltimile Muntelui Popa.

Ziua 4:

Si aceasta zi a inceput dimineata devreme cu vizitarea Pagodei Kuthodaw, faimoasa pentru cele 729 de lespezi de marmura cu inscriptiuni budiste, despre care se spune ca, daca ar fi asezate una peste alta, ar alcatui cea mai mare carte din lume.  Aceasta pagoda a fost construita in 1857, ca parte a noului oras regal Mandalay. Si pentru ca Mandalay e celebru pentru mestesugul foitelor de aur, obtinute manual cu mare efort, am oprit la unul dintre aceste centre si am asistat umiti la truda tinerilor birmanezi care bat la propriu aurul cu ciocane grele de lemn, pret de aproximativ 7 ore. Deopotriva m-a impresionat talentul si dedicarea artizanilor care sculpteaza esente pretioase de lemn: tec, mahon sau santal. Tot in Mandalay am vizitat unul dintre aceste ateliere de sculptat in lemn, unde birmanezi de toate varstele asezati pe jos isi exerseaza talentul si rabdarea, iar rezultatele sunt de-a dreptul fascinante.

Kuthodaw Pagoda, Mandalay, Myanmar
Kuthodaw Pagoda
Mandalay - Myanmar
In Mandalay, tinerii birmanezi bat la propriu aurul cu ciocane grele de lemn, pret de aproximativ 7 ore.
Mandalay - Myanmar
Lemnul de tec, mahon sau santal e sculptat de mainile iscusite ale mesterilor birmanezi.

Dupa aceste demonstratii de forta si migala, am plecat catre Muntele Popa. Drumul a durat aproximativ 5 ore cu masina, cu opriri din loc in loc pentru masa si fotografii, dar si pentru a interactiona cu localnicii, care ne-au intampinat mereu cu zambetul pe buze. Nu insist asupra calitatii drumului, intrucat am mentionat de la bun inceput ca infrastructura e invechita, in schimb subliniez importanta soferului local, adaptat la conditiile de trafic si mai ales binevointa acestuia si a ghidului de a ne face calatoria cat mai placuta. Spre seara am ajuns la Muntele Popa, unde ne-am delectat pentru a treia oara in patru zile cu un apus de vis si cu privelisti de neuitat.

 Muntele Popa, Myanmar
Saorele apune in culori de foc la Muntele Popa.

Ziua 5:

Ne-am trezit cu noaptea in cap, la propriu, inainte de rasarit, intrucat banuiam ca soarele ne va oferi un spectacol demn de a fi imortalizat. Asa ca sotul meu si-a setat intregul arsenal (camera, trepied, flash etc) si am asteptat nerabdatori ca soarele sa-si faca aparitia. A meritat fiecare secunda de nesomn. Dupa micul dejun, cu greu ne-am despartit de Muntele Popa si de hotelul la care am fost cazati (Popa Mountain Resort).

Mount Popa - Myanmar
Manastirea Taung Kalat, vazuta de pe Muntele Popa.
Mount Popa - Myanmar
Dimineata devreme la Muntele Popa.

Ne-am petrecut prima parte a zilei vizitand satucul din apropierea Muntelui Popa, unde am invatat lucruri noi despre obtinerea uleiului de palmier sau a zaharului si bomboanelor din trestie de zahar. Evident, toate obtinute manual. Nu puteam rata nici manastirea Taung Kalat, construita pe varful unui martor de eroziune vulcanic, care se ridica la 737 m.

Myanmar
Asa se obtine manual uleiul de palmier!

Dupa amiaza am pornit intr-o noua calatorie, de data asta catre cel mai vizitat obiectiv al Myanmarului – Bagan. Orasul antic  a servit drept capitala a Regatului Pagan, intre secolele IX-XIII, primul regat care a unificat regiunile Birmaniei, care mai tarziu aveau sa formeze Myanmarul modern.

Inainte de a intra in Baganul Vechi (Old Bagan), am oprit intr-un mic satuc, al carui nume nu il mai retin. Am ajuns undeva pe la orele amiezii, cand soarele ardea puternic, iar pe drumurile prafuite nu se vedea tipenie de om. Cativa caini lenevind la umbra si cateva gaini ne-au dat de inteles ca cineva totusi locuieste in micile case de chirpici si nuiele, acoperite cu stuf. N-am vazut niciunde porti, asa ca am putut pasi in voie in curtile catorva dintre ele, iar saracia ne-a intampinat la tot pasul.  Mai apoi am dat peste un mic atelier, un fel de sezatoare, unde femei de toate varstele se aduna laolalta si tes. Din mainile lor ies frumoase covoare, paturi de lana sau articole de imbracaminte. Ne-au primit cu zambetul pe buze, mi-au facut nenumarate complimente si m-au poftit sa servesc ceaiul cu ele, invitatie pe care nu am putut-o refuza.

 Bagan - Myanmar
Drumurile prafuite ale unui sat oarecare din campia Baganului.
Bagan - Myanmar
Copii cu fetele pictate cu thanaka te intampina oriunde ai merge in Myanmar.
Bagan - Myanmar
O invitatie la ceai pe care n-am putut-o refuza.

De aici pana in Bagan drumul a fost scurt. Trebuie sa marturisesc ca am vazut sute de fotografii infatisand Baganul, cu miile sale de pagode si stupe imprastiate oriunde vezi cu ochii.  Mi l-am imaginat in fel si chip si am asteptat cu emotie ziua in care aveam sa ajungem intr-unul dintre cele mai grandioase situri arheologice ale lumii. Se crede ca in perioada de glorie a regatului Pagan, intre secolele XI si XIII, peste 10 000 de temple au fost ridicate aici. Dintre acestea doar 2300 mai stau inca in picioare, rasfirate pe o suprafata de aproximativ 42km patrati.

Am inceput sa exploram Baganul cu Payathonzu Temple, sau “3 Pagode” asa cum e cunoscut local, un complex construit spre sfarsitul  secoului ai XIII-lea si abandonat la scurt timp, datorita invaziei mongole. Templul e celebru pentru picturile murale budiste, cu influente tibetane si chinezesti. Urmatoarea pe lista a fost manastirea Kyat Kan, localizata intr-o pestera si devenita una dintre locatiile sacre de meditatie ale Baganului; de aici am mers la Thatbyinnyu Temple, cu forma sa de cruce asimetrica, iar mai departe ne-am delectat cu o noua plimbare cu trasura printre palcurile de palmieri si tamarini, care populeaza campia Baganului.

Bagan - Myanmar
Superbul Bagan inainte de apus.
Bagan - Myanmar
La apus, campia Baganului e o feerie.

De pe zidurile masivului Dhammayangyi Temple am asteptat apusul, alaturi de multi alti turisti nerabdatori, dar si de localnici si calugari budisti. Incet incet, soarele a coborat intre munti, lasand in umbra prafuita campie a Baganului cu oamenii sai, care isi incheie activitatile de peste zi, dar si cu templele rosiatice de caramida, care stau neclintite de mai bine de 1000 de ani.

Ziua 6:

Am inceput ziua in forta, imediat dupa micul dejun, intrucat urma sa fie o zi dedicata templelor. Asa ca primul a fost Sulamani Temple, construit in 1183. Acesta a suferit numeroase avarii de-a lungul timpului, mai ales in urma cutremurului din 1975 (cand foarte multe pagode si stupe din Bagan au fost facute una cu pamantul), dar a fost reconstruit in 1994 si e, probabil, unul dintre cele mai vizitate temple din Bagan, datorita frumoaselor fresce care impodobesc interiorul acestuia.

 

 Bagan - Myanmar
Sulamani Temple

Bagan - Myanmar

A urmat Tayoke-Pyay, unul dintre ultimele temple construite in Bagan, iar apoi Shwezigon Pagoda ridicata in 1102 si poleita in intregime cu foita de aur. Despre aceasta, situata in Nyaung-U, se spune ca ar adaposti un os si un dinte apartinand lui Gautama Buddha.

In Nyaung-U am vizitat si prima piata locala, una uriasa, intesata cu oameni si produse de tot felul. Nu am vazut niciodata o asemenea varietate de plante, radacini, frunze, condimente si preparate ca in aceasta piata. Cu greu ne-am facut loc printre localnicii care isi negociaza marfa, dar si mai greu a fost sa ramanem indiferenti mirosurilor care te izbesc la tot pasul (cel de peste marinat sau uscat e de-a dreptul insupotabil). Odata iesiti din imbulzeala din piata, am continuat cu Wetkyi-In Gubyaukgy, un templu pestera, si cu Htilominlo Temple, construit din caramida rosie, pe 3 nivele si cu o inaltime de 46 de m.

Dupa masa de pranz ne-am oprit la o fabrica de lac, unul dintre produsele de mare succes ale regiunii, obtinut prin dizolvarea într-un solvent volatil a unor rășini. Ni s-a explicat intregul proces, am vizitat magaziile, iar mai apoi am mers in atelierele de lucru. In ultima faza a procesului, obiectele lacuite (de la vase, decoratiuni si pana la imense piese de mobilier) sunt gravate si pictate manual de catre birmaneze iscusite, care stau inghesuite pe jos intr-o camera de cativa metri patrati.

Bagan - Myanmar
In vizita la fabrica de lac.
Bagan - Myanmar
In apropiere de Bagan, tinere birmaneze decoreaza cu migala piese de mobilier.

Ultimul templu pe lista a fost Ananda Temple, ridicat in 1105 si supranumit Westminster Abbey-ul Myanmarului. Legendele spun despre acesta ca arhitectul principal impreuna cu un copil ar fi fost ingropati de vii in interiorul sau, pentru a-l proteja permanent.

Apusul ne-a surprins iarasi pe raul Irrawady, unde ne-am bucurat de o croaziera relaxanta si de sutele de nuante rosiatice care au invaluit usor orizontul si vechile pagode ale Baganului.

Rsign(Va urma…) :)

1 thought on “Myanmar – incursiune in tara zambetelor (II)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.