AFRICA, Zanzibar

Stone Town – despre sclavi si usi care se deschid spre trecut

Stone Town – o bijuerie slefuita de comertul cu sclavi

Cand spui Stone Town iti vin in minte cateva cuvinte cheie: trecut colonial, sclavi, comert cu mirodenii, usi sculptate in esente pretioase de lemn, si, evident, Freddie Mercury (da, s-a nascut aici, daca nu stiati).

Cum vacanta mea in Zanzibar s-a incheiat chiar in capitala Stone Town, am petrecut o jumatate de zi colindandu-i stradutele labirintice si vizitand o parte dintre obiectivele care nu prea pot fi ratate, odata ajuns aici.

Candva, Stone Town era o perla a Africii de Est, un oras ridicat in secolul al 19-lea de pe urma comertului cu mirodenii si, mai ales, al celui cu sclavi. Pagini foarte triste din istoria zbuciumata a sclavagismului s-au scris aici, in Stone Town, iar Piata de Sclavi, care poate fi inca vizitata, pastreaza de mai bine de o mie de ani urmele ororilor petrecute aici. E un tur scurt de aproape 20 de minute care te transporta inapoi in trecut, intr-o perioada sumbra si rusinoasa a omenirii. Nimic extraordinar de vazut si mai ales nimic cu care specia umana sa se poata mandri vreodata. Dimpotriva. Culoare labirintice sapate in coral te conduc catre mult spus camerele in care erau tinuti sclavii, inainte de a fi negociati. Barbati si copii deopotriva erau inchisi in aceste incaperi de cativa metri patrati, legati cu lanturi de maini si de picioare si stivuiti unii peste altii, fara acces la toaleta si, mai ales, fara sansa de a vedea lumina zilei. Cateva nise taiate in piatra asigurau necesarul de aer, pentru a nu muri sufocati. Cu toate astea, multi mureau in astfel de conditii inumane, iar sederea lor in aceste subsoluri era vazuta ca o proba de rezistenta. Doar cei mai puternici ieseau cu viata, iar asta facea ca pretul lor pe piata de sclavi sa creasca. Greu de descris in cuvinte tristetea care te cuprinde gandindu-te la acesti oameni nevinovati, rapiti din sanul familiilor lor, de pe continentul african si transportati catre Zanzibar, precum animalele.

Zanzibar - Stone Town
Interiorul Catedralei Anglicane “Christ Church” din Stone Town

Catedrala Anglicana “Christ Church” a fost ridicata incepand cu 1873 peste o mare parte a Pietei de Sclavi. Constructia inceputa din initiativa episcopului Edward Steere a fost inchinata sfarsitului comertului cu sclavi si a durat 10 ani. Altarul se suprapune peste “scena” pe care erau urcati sclavii pentru a fi biciuiti, iar pardoseala din marmura de culoare rosiatica aminteste de episoadele insangerate care-i “distrau” pe cei prezenti.

 Zanzibar - Stone Town - Old City
Monumentul Sclavilor din Stone Town, Zanzibar

Turul se incheie in fata Monumentului Sclavilor, ridicat in 1998 in fata catedralei, opera a artistei Clara Sornas. Statuia infatiseaza un grup de sclavi intr-o groapa, legati cu lanturi de gat.

Casele se prabusesc, unele usi raman!

Imaginea Pietei de Sclavi iti ramane mult timp vie in minte, dupa ce parasesti locul cu pricina. Doar agitatia de pe strazile orasului, traficul fara noima, culoarele labirintice si mirosurile care te izbesc la tot pasul te readuc in prezent.

Dupa cum o spune si numele, Stone Town a fost construit din piatra, mai exact din piatra de coral si, ca si capitala a fostlui Sultanat al Zanzibarului, a reusit sa se inscrie pe lista celor mai importante centre culturale si artistice din Africa de Est. Un melanj extraordinar de culturi si-au dat intalnire in acest oras, care candva abunda in case si monumente de inspiratie araba, africana, indiana, persana si europeana. Drept urmare, in 2000 UNESCO hotaraste ca Stone Town sa fie inscris pe lista oraselor care fac parte din Patriomniul Mondial al Umanitatii.  

Dar, bijuteria Africii de Est e astazi ingenuncheata, un oras unde sute de case si monumente s-au facut una cu pamantul sau isi asteapta darapanate randul la restaurare. Doar prin usile lor masive, sculptate in esente pretioase, mai poti inca intrezari grandoarea unor vremuri de mult apuse.

 Zanzibar - Stone Town - usi
Impozantele usi din Stone Town au o vechime de aproximativ 200 de ani si au fost sculptate in esente pretioae de lemn.

In zona souk-ului, zeci de stradute intortocheate te captiveaza cu zgomotele si culorile lor. Le pierzi ordinea, chiar si cu harta in mana, si ajungi sa te incalcesti si sa te descalcesti intr-o fascinatie pe care doar lumea araba o poate exercita la un nivel atat de intens. Intre ziduri vechi te ciocnesti de femeie acoperite cu valuri si vesminte care negre, care colorate, de copii care iti sar in fata alergand dupa vreo minge dezumflata, de ochi curiosi care te privesc din spatele vreunei ferestre deschise sau de palcuri de barbati discutand chestiunile politice ale zilei, in timp ce-si savureaza ceaiul sau impart generosi o narghilea. Acestia din urma sunt grupurile cele mai numeroase. Uneori fac o pauza de la discutii pentru a te masura din cap pana in picioare. Apoi, dupa ce iesi din campul lor vizual, discutiile se reiau, cu aceeasi intensitate si aceeasi gama de sunete invalmasite, care iti creeaza adesea senzatia de cearta. Pe aceste culoare stramte si mizere se desfasoara viata de zi cu zi: ateliere de confectii cu masini de cusut in strada, carmangerii lipsite de orice urma de igiena, tarabe cu fructe si legume, totul e la vedere! Unii isi vand marfurile, altii gatesc, altii picteaza sau pur si simplu dorm pe scaune sau fotolii instalate comod in fata usilor.

Vechiul Stone Town e o ruina. Se vehiculeaza ca doar 13% din casele din oras se afla intr-un stadiu bun. In total ar fi in jur de 1700, dintre care aproximativ 1300 au o importanta valoare istorica. Cateva au fost cumparate de diferite lanturi hoteliere si restaurate, iar in prezent gazduiesc turistii curiosi veniti sa vada dincolo de plajele de vis ale insulei.  Altele, insa, stau abandonate in nestire. Timpul a trecut nemilos peste zidurile lor, dar pare sa fi fost ceva mai ingaduitor cu usile acestora. Daca in 1980 se estima ca in oras ar exista in jur de 800 de usi, in prezent numarul acestora a scazut drastic, in mare parte datorita traficului cu obiecte de patrimoniu. Nenumarati fotografi au trecut prin Stone Town pentru a imortaliza aceste minunatii.

 Zanzibar - Stone Town - Old City
Veche casa coloniala renovata si transformata in cel mai luxos hotel din oras: Park Hyatt Zanzibar
Zanzibar - Stone Town
House of Wonders, cea mai inalta cladire din oras si Forodhani Gardens, Stone Town

E imposibil sa-ti scape din vedere frumusetea acestora si sa nu te gandesti la migala cu care au fost candva lucrate de artizani iscusiti. Doua tipuri de usi se fac remarcate in Stone Town: usile indiene, usor de recunoscut dupa forma rectangulara si ornamentele cu tepi masivi de alama si usile arabesti (omaneze), fie cu forma rectangulara sau semi-circulara in partea de sus si cu inscriptiuni in limba araba. Prezenta uriasilor tepi metalici in designul usilor avea un rol functional in India, unde serveau pentru a opri agresiunile elefantilor asupra locuintelor. In Zanzibar, insa, rolul acestora era pur ornamental.

 Zanzibar - Stone Town
Intrarea hotelului Africa House din Stone Town
 Zanzibar - Stone Town
Una din usile hotelului Park Hyatt, Stone Town 5*****
 Zanzibar - Stone Town -
Usa indiana, decorata cu tepi de alama
 Zanzibar - Stone Town -
Usile din Stown Town au ramas abandonate unor vremuri de mult apuse.

Zanzibar - Stone Town -  Zanzibar - Stone Town -  Zanzibar - Stone Town -  Zanzibar - Stone Town -  Zanzibar - Stone Town - Zanzibar - Stone Town -  Zanzibar - Stone Town -  Zanzibar - Stone Town -

Am admirat si fotografiat toate usile care ne-au iesit in cale. Pe unele le-am gasit lacuite, purtand deasupra lor, cu mandrie, sigla vreunui hotel. Pe cele mai multe, insa, le-am gasit obosite, prafuite, cu tepi si manere ruginite sau chiar zavorate. Unele dintre ele nu se vor mai deschide, probabil, niciodata. Iar celelalte vor sta mereu deschise spre trecut, pastrand vie amintirea sclavilor care, candva, au facut sa infloreasca un oras de piatra.

Rsign

1 thought on “Stone Town – despre sclavi si usi care se deschid spre trecut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.