EUROPA, Malta

Vittoriosa, Senglea & Cospicua – tripticul maltez

Nu stiu multe locuri in lume unde sa poti vizita in decurs de cateva ore trei orase, fara sa fii nevoit sa apelezi la mijloace de transport. In Malta, acest lucru e posibil. Daca nu ai foarte mult timp la dispozitie, 2-3 ore sunt mai mult decat suficiente pentru o plimbare relaxata prin Vittoriosa, Senglea si Cospicua, trei orasele care se aliniaza de-a lungul Marelui Port al Maltei, la est de capitala tarii – La Valletta.

Malta
In asteptarea feribotului…

Desi La Valetta e de departe cel mai vizitat oras al insulei, tripticul maltez nu ar trebui ocolit, cele trei orase fiind mult mai vechi decat capitala si jucand un rol esential in istoria Maltei.  In plus, din La Valletta nu dureaza decat 5 minute sa traverezi de partea cealalta a Marelui Port si sa incepi sa explorezi pe indelete. Mai mult decat atat, una dintre cele mai spectaculoase privelisti asupra portului si asupra capitalei o veti avea chiar de pe zidurile Fortului Saint Angelo din Vittoriosa, de la distanta cel mai important bastion de aparare al Maltei.

Malta, Vittoriosa
La Valletta, vazuta de pe zidurile Fortului Saint Angelo.

Asadar, astazi mi-am propus sa va fac un tur virtual prin cele trei orasele malteze si daca tot am mentionat Fortul Saint Angelo, zic ca e cazul sa incepem chiar in Vittoriosa.

Vittoriosa

Numele sau nu mai necesita prea multe explicatii. Inainte de Marele Asediu din 1565, oraselul fortificat de la Sud de Marele Port se numea Birgu, asemeni peninsulei in care este localizat. Victoria crestinilor asupra turcilor otomani a fost imortalizata in insusi numele orasului – Vittoriosa (Invingatoarea).

Intre 1530 si 1550 Birgu a fost puternic fortificat, datorita iminentei unui atac otoman, iar Fortul Sant Angelo (fost Castrum Maris) a suferit transformari radicale pentru a suporta un eventual asediu. In august 1565 orasul a fost la un pas de a fi capturat de catre otomani, dar sub comanda Marelui Maestru Jean Parisot de la Vallette, balanta s-a intors in favoarea crestinilor, Ordinul Cavalerilor Ioaniti reusind sa impiedice avansul turcilor otomani.

Vittoriosa - Malta
Marele Port, vazut prin ferestrele Fortului Saint Angelo.
Malta - Vittoriosa
Vittoriosa (Birgu)
Malta - Vittoriosa
De la Fort Saint Angello, oriunde ai privi, panorama iti taie respiratia.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial orasul a fost intens bombardat datorita proximitatii fata de Marele Port, o serie de cladiri remarcabile fiind tot atunci distruse.

In prezent Vittoriosa numara putin peste 2500 de locuitori, iar principala atractie o reprezinta insusi Fortul Saint Angello (pe care va recomand calduros sa il vizitati), o constructie colosala pe care Malta se straduieste de ani de zile sa o inscrie in lista Patrimoniului Mondial al Umanitatii UNESCO.

Cospicua

Coborand de la Fortul Saint Angelo, primul oras cu care va veti intalni e Cospicua, asezare locuita inca din Neolitic. Orasul a fost fortificat tot de catre Ordinul Cavalerilor Ioaniti, incepand cu 1638, iar lucrarile s-au extins pe o perioada de aproximativ 70 de ani. Tot din ordinul Cavalerilor s-a construit si Santierul Naval, utilizat asiduu in timpul dominatiei britanice in Malta.

Malta - Cospicua
Cospicua!
Cospicua
Santierul Naval
Vittoriosa - Cospicua - Senglea
Marele Port inconjurat de cele trei orase si fotografiat din Vittoriosa.

O serie de biserici se fac remarcate in Cospicua, intre care Biserica Sf. Theresa, Capela Sf. Paul sau Biserica Sf. Margareta. Daca aveti timp la dispozitie, puteti vizita si Muzeul de Etnografie si Antropologie – Bin Mulah (de la care deriva si vechiul nume maltez al orasului – Bormla). Cospicua numara putin peste 5000 de locuitori si este cel mai populat dintre cele trei orasele.

Senglea

Al treilea dintre cele trei orase este Senglea, cunoscut si sub denumirea de Civita Invicta (Orasul Neinvins), datorita rezistentei opuse in timpul Marelui Asediu din 1565, care s-a soldat cu victoria crestinilor.

Cu toate acestea Senglea ii datoreaza numele Marelui Maestru Claude de la Sengle, cel care a ridicat orasul. In 1676 aproape intreaga populatie a orasului a fost decimata de ciuma. Un alt dezastru s-a abatut asupra orasului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand multe cladiri s-au prabusit sub bombardamente, iar mare parte din locuitori si-au pierdut viata.

Basilica din Senglea este cel mai important obiectiv din oras, gazduind una dintre cele mai venerata statui ale Fecioarei din intreaga insula – Marija Bambina. Cu o suprafata de 0.8 km2, Senglea e cel mai mic oras al Maltei si are o populatie de aproximativ 3000 de locuitori.

Senglea
Senglea si Vittoriosa de o parte si de alta a Marelui Port.
Senglea
Senglea e cel mai mic oras al Maltei. Acopera doar 0.8 km patrati.
Senglea
O ultima fotografie inainte de returul catre La Valletta.

Daca sunteti pasionati de istorie, tripticul maltez nu va va dezamagi. Nu cred ca mai e cazul sa va spun ca foarte putini turisti se decid sa viziteze insula in lunile de iarna, Malta fiind mai cu seama promovata pentru sezonul estival, in ciuda faptului ca nu se bucura de foarte multe plaje care sa se preteze turismului de masa. Dar, fie ca o fi plaja, fie ca o fi soarele, sau pur si simplu aerul Mediteranei, europenii asediaza insula odata cu inceputul lunii mai.

Malta
Dupa o zi lunga, inapoi la feribot.

Cei interesati mai cu seama de aspectul cultural al Maltei, de povestile si de orasele ei sunt totodata mai putin sensibili la un anume sezon. In plus, iernile in Malta sunt blande, cu cele mai scazute tempereturi osciland in jurul a 10 grade C, cu plus. Iar daca ai noroc, asa cum am avut eu, te poti bucura chiar si de zile cu 18 grade Celsius. E drept ca mai exista si riscul de ploaie si vantul poate fi foarte puternic, dar nici macar asta nu poate strica o vacanta in Malta, pe timp de iarna.

L'Atelier des Voyages

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.