AFRICA, Zanzibar

Chumbe Island – 2 nopti in ECO bungalou

Chumbe Island – “back to basics” sau despre cum (nu) am dormit in ECO bungalou…

V-am povestit nu demult despre Chumbe Island, insula minunata din Zanzibar, flancata de un masiv recif de corali, iar astazi m-am gandit sa va arat si bungalourile eco in care am dormit doua nopti. Bine, ca sa fiu sincera pana la capat, eu am dormit doar o noapte, mai exact a doua. In prima seara, cu gandul la soparlele si crabii care misuna peste tot in insula, n-am prea reusit sa inchid ochii decat spre dimineata (v-am mai spus si cu alte ocazii ca sunt fricoasa :D).

 Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Rasarit de soare in Chumbe Island

Chumbe Island e locul ideal daca te gandesti sa evadezi din cotidian, sa-ti petreci timpul lenevind pe plaja sau facand snorkeling, sau, de ce nu, pandind uriasii crabi de cocotier care isi fac aparitia abia dupa lasarea serii, in cautare de hrana. In Chumbe nu ai nevoie decat de un costum de baie, o crema de plaja si o companie pe masura. Restul e garantat 100% de pozitia izolata a insulei (Stone Town, capitala Zanzibarului e situat in Unguja, la 45 de minute de mers cu barca), de suprafata acesteia (1 km lungime) si mai ales de echipa extraordinara de oameni care gestioneaza insula, in frunte cu Vera.

Va spuneam si in articolul precedent ca in proportie de 90%, insula e acoperita de o padure densa, cu o sumedenie de specii de plante si arbusti care o fac practic impenetrabila pentru vizitatori. Bucatica ramasa neimpadurita e dominata de plaja, de un mic areal cu mangrove si de palcuri de arbusti printre care stau ascunse cele 7 bungalouri ecologice.

 Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Dimineata
Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Dupa-amiaza
Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
La apus

Cum arata bungalourile ecologice din Chumbe Island?

Vazusem ceva fotografii cu bungalourile, dar nu prea reusisem sa-mi fac o idee clara despre acestea. Stiam ca nu au usi, si nici ferestre si ca sunt construite 100% din materiale naturale si decorate cu foarte mult bun gust cu obiecte si textile de inspiratie africana.

Odata ajunsi am fost condusi catre bungaloul in care urma sa ne petrecem cele doua nopti si am decoperit o locuinta ingenioasa, extrem de confortabila si de primitoare. Facand abstractie de frica mea de insecte, soparle si altele asemenea, bungalourile sunt cu adevarat superbe si, desi poate parea greu de crezut, le-as include mai de graba in categoria cazarilor de lux. Evident ma refer la un lux care frizeaza conceptul “back to basics”, un lux axat pe minimalism, pe functional si pe deplina armonie cu natura inconjuratoare.

Prin urmare, daca sunteti in cautare de jacuzzi, televizor cu plasma si candelabre de cristal, Chumbe nu e locul potrivit. 😀

Bungalourile sunt construite din nuiele si se desfasoara pe doua nivele, conectate printr-o scara de lemn. Primul nivel, care e un fel de camera de zi, e un spatiu amplu unde te poti relaxa peste zi, fie intr-un leagan confortabil, fie intins pe bancuta de nuiele, acoperita cu saltea. Tot la primul nivel se afla si baia, prevazuta cu dus cu apa rece si apa calda (dimineata trebuie sa pompezi apa), si cu toaleta ecologica care functioneaza pe baza de compost (compostul este un amestec de culoare închisa, uscata si care consta în principal din materie organica descompusa. Fabricarea compostului este un proces simplu, natural, acesta ajutand la fertilizarea si conditionarea solului.)

Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Camera de zi
Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Locul meu preferat pentru citit
Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Toaleta ecologica

La etaj e dormitorul. Podeaua din nueiele e acoperita cu rogojini, iar in mijlocul camerei se afla patul, care nu e altceva decat o uriasa saltea protejata de o plasa de tantari, care sa te apere de muscaturile de insecte.

Bungalourile au becuri ecologice care dau o lumina slaba, dar suficienta pentru a te orienta dupa lasarea intunericului. Nu exista prize, conexiune wifi si nici un fel de aparatura electronica in interiorul acestora, in schimb, in bungaloul principal, unde se afla receptia si restaurantul, iti poti incarca telefonul sau laptopul si te poti de asemenea conecta la internet wifi.

 Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Let’s go up!
Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
In dormitor
 Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Handmade – de inspiratie africana

In perioada in care am fost oaspeti in Chumbe doar 3 bungalouri au fost ocupate in prima seara si 4 in cea de-a doua. Inutil sa mai adaug ca sentimentul de intimitate absoluta te insoteste la tot pasul.

Dupa cina, pe care gazdele o organizeza cu mult dichis si cu lumanarele, adesea chiar pe plaja, oaspetii se reunesc, de regula, pe terasa bungaloului principal pentru un pahar de vin si putina conversatie, inainte ca fiecare sa se retraga in bungaloul lui.

 Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
Pregatiri pentru cina
 Chumbe Island - Chumbe Island Coral Park
La lumina lumanarilor

P.S. Recunosc ca m-am simtit putin ciudat in prima seara, gandindu-ma ca oricine ar putea intra in toiul noptii peste noi. Din fericire, nimeni n-a facut-o, iar gandul m-a abandonat la fel de repede precum somnul. Sau probabil teama de soparle a fost mult mai puternica si m-a tinut cu ochii la stele, la propriu; pana spre dimineata cand primele raze au inceput sa lumineze incaperea si o intreaga orechestra de sunete, care mai grave, care mai ascutite, s-au facut auzite din padure. Langa mine, Tomas a dormit neclintit toata noaptea, fara griji si fara ganduri. El s-ar intoarce oricand in Chumbe. La fel si eu.

Rsign

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.