Japonia

Cum să planifici singur o călătorie în Japonia

Cu toṭii iubim să călătorim, dar ştiu cu siguranţă că nu tuturor ne place să sacrificăm din timpul nostru liber pentru a ne planifica amănunţit călătoria. Pentru asta există agenţiile de turism, nu-i aşa? Cu toate astea, dacă te gândeşti să mergi în Japonia şi nu vrei sǎ apelezi la serviciile unei agenţii de turism, mai jos vei regăsi câţiva paşi care îţi vor uşura munca şi care te vor îndruma în misiunea ta de a-ţi planifica vacanţa de unul singur. Și bineînţeles, te vor ajuta sǎ economiseşti timp şi bani!

1. Familiarizeazǎ-te cu geografia Japoniei

Studiazǎ cu atenţie harta şi stabileşte care îţi sunt prioritǎţile, în funcţie de timpul pe care plǎnuieşti sǎ-l petreci în Japonia. Știu cǎ nu e la fel de mare precum China, dar nici nu te poţi aştepta la un Monaco. Poţi fi uşor indus în eroare şi subestima adevǎrata suprafaţă a acestei ţări insulare. Chiar dacǎ eşti  aventurier, e foarte important sǎ fii familiarizat cu locul în care mergi.

2. Stabileşte-ţi traseul

Vei fi cucerit de o pleiadǎ de locuri fascinante şi vei vrea sǎ le vezi pe toate, dar nu te supraîncǎrca. Aplică, mai degrabă principiul “puțin și bun”. Nu uita că orașe precum Tokyo, Osaka sau Kyoto sunt imposibil de explorat într-o zi. Bineînțeles, te poți aștepta să te îndrăgostești iremediabil de locuri în care nu te-ai gândit să petreci ceva mai mult timp. Mie mi s-a întâmplat asta în Kyoto. Am alocat două zile pentru acest oraș încântător, dar odată ajunsă acolo am constatat că aș putea lejer petrece o săptămână explorând Kyoto.

DSC_2891

3. Ordonează-ți obiectivele “must-see”

Dacă pe lista ta se află un obiectiv pe care nu ai vrea să-l ratezi pentru nimic în lume, ar trebui să-l tratezi cu prioritate și să-l studiezi corespunzător. Anumite muzee, grădini și alte obiective turistice nu sunt deschise 7 zile din 7 și, cu siguranță, nu vei vrea să fii in fața galeriei tale preferate chiar în ziua în care nu e deschisă. De exemplu, Grădinile Palatului Imperial din Tokyo nu sunt deschise pentru public lunea si vinerea.

4. Rezervă-ți cazările cu suficient timp înainte de călătorie

Uneori tindem să lăsăm cazarea pe ultima sută de metri, dar dacă te gândești să vizitezi Japonia, va trebui să acorzi ceva mai multă atenție acestui capitol. Îndeosebi dacă plănuiești o vizită în sezon de vârf, cum ar fi Sakura – perioada cireșilor înfloriți – cu cât vei rezerva mai devreme, cu atât mai bine. Japonia e o țară care atrage turiști pe durata întregului an, iar pe lângă străini, vei descoperi că japonezii înșiși călătoresc foarte mult în interiorul propriei țări. Pentru vacanța noastră am rezervat cazările cu o lună și jumătate înainte de călătorie și trebuie să mărturisesc că a fost destul de dificil să găsesc camere disponibile. Pentru Kyoto, Booking.com m-a înștiințat cu regret că nu există nici o variantă disponibilă în întregul oraș și m-a sfătuit politicos să schimb datele căutării. În cele din urmă, a trebuit să reorganizez întregul traseu și să consider ca alternativă Kobe, un oraș situat la 50 de minute distanță de Kyoto, folosind trenul de mare viteză – Shinkansen. În cazul nostru, http://japantraveleronline.com/ și http://www.japanican.com/en/ au fost de mare ajutor atunci când am ales locurile de cazare.

5. Rezervă-ți JR Pass-ul înainte de a ajunge în Japonia

Sunt convinsă că ați auzit cu toții de impecabila infrastructură japoneză și de cele mai rapide trenuri din lume. Întradevăr, a călători în Japonia e foarte simplu și eficient, dar nu neapărat și ieftin. De aceea, după ce ți-ai stabilit durata călătoriei și traseul, poți să-ți rezervi abonamentul de călătorie – JR Pass, pe http://www.japan-rail-pass.com/. Abonamentul îți oferă acces în rețeaua JR pe cuprinsul întregii țări și e mult mai ieftin decât dacă ai achiziționa separat fiecare călătorie. După ce comanzi abonamentul online, acesta îți va fi trimis prin poștă acasă și va trebui să îl activezi la sosirea în Japonia. Pentru un abonament cu o durată de 14 zile am plătit 377 USD de persoană (prețul e in Yeni japonezi și se recalculează zilnic în funcție de cursul USD), pentru un număr nelimitat de călătorii. Este de la distanță cel mai eficient plan de călătorie în Japonia, conceput exclusiv pentru turiștii străini. Pentru rutele intercity îți poți rezerva locul la oricare dintre punctele JR. Pentru posesorii abonamentului serviciul este gratuit și nelimitat. De asemenea, rezervările pot fi schimbate fără a suporta nici un cost.

 JR Pass
abonamentul de călătorie – JR Pass

6. Ia în calcul achiziționarea unei cartele SIM locale

Dacă nu vorbești japoneza, nu te aștepta ca engleza să îți fie întotdeauna de folos. S-ar putea să ai nevoie de o adresă, s-ar putea să te rătăcești sau vei avea nevoie să verifici orarul trenurilor. Pentru astfel de situații, aliatul numărul 1 iți va fi o cartelă SIM locală, cu acces nelimitat la internet. Google maps îți va face călătoria mult mai ușoară și nu va trebui să te chinui să te faci înțeles. Dacă vrei să ai cartela la dispoziție încă din prima zi, o poți comanda online și poți solicita să fie livrată la primul hotel în care vei sta. Noi am folosit serviciile https://www.econnectjapan.com/pricing, dar poți cerceta oferta și alege ceea ce e mai convenient pentru tine.

7. Închiriază-ți mașina de care ai nevoie cu ceva timp înainte

Unele obiective, precum Muntele Fuji nu sunt deservite direct de către liniile japoneze JR. Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție și nu vrei să schimbi diverse mijloace de transport, cel mai eficient mod de a le accesa e cu ajutorul unei mașini închiriate. Încă o data subliniez faptul că în plin sezon îți va fi aproape imposibil să închiriezi o mașină de la o zi la alta, și de ce nu, te va costa chiar mai scump. Condusul în Japonia e relativ simplu, dar trebuie sa ai în vedere faptul că japonezii conduc pe partea stângă, iar scaunul șoferului și volanul se află în partea dreaptă. E foarte important să te asiguri că deții un permis de conducere international (IDP), întrucât acesta nu poate fi obținut în Japonia. Va trebui să îl soliciți cu anticipație în România.

8. Împachetează eficient

A călători împovărat de bagaje poate fi extrem de enervant, mai ales atunci când trebuie să te deplasezi dintr-un loc în altul. Dacă ți-ai stabilit traseul, poți începe să îți planifici eficient bagajele. Deși e foarte ușor și confortabil să călătorești în interiorul Japoniei, va trebui să iei în calcul faptul că la ore de vârf stațiile de tren se aglomerează. În Tokyo, trenurile tind să fie încărcate la maximum cu pasageri, iar prea multe valize iți vor da mari dureri de cap. Totodată trebuie să ai în vedere că nu toate terminalele sunt dotate cu scări rulante și lifturi și va trebui să iți cari singur bagajele.

Roxy-2

P.S. Organizarea unei călătorii necesită timp și energie, dar poate fi o provocare extrem de distractivă. Pe mine personal Japonia nu m-a pus în dificultate, iar la fața locului nu am întâmpinat nici un fel de problemă. Ultimul meu sfat e să te documentezi pe cât de mult posibil și să exploatezi la maximum posibilitățile pe care Japonia le oferă. O bogată sursă de informații a fost pentru mine http://www.japan-guide.com/. Am încredere că veți găsi cu toții extrem de util acest site și că vă va servi drept sursă de inspirație în planificarea viitoarei călătorii în Japonia.

Rsign

1 thought on “Cum să planifici singur o călătorie în Japonia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.