Emiratele Arabe Unite

Telal Resort – lux inspirat de viața nomadă a deșertului

N-aș fi putut face o alegere mai inspirată decât Telal Resort pentru a petrece o noapte în inima deșertului.  În ciuda condițiilor restrictive, întotdeauna am avut o fascinație pentru deșert, pentru grandoarea și singurătatea acestuia, dar mai ales pentru stilul de viață nomad, specific deșertului.

Cum săptamana trecută, pentru prima dată de când m-am mutat în UAE, m-a vizitat sora mea împreună cu familia ei, am decis că e ocazia perfectă pentru ei să pașească în nisipurile fine ale deșertului si să păstreze o amintire de neuitat despre acest spațiu magic.

TelalResort-15
Telal Resort, înconjurat de dune
entrance Al-Ain, TelalResort-11
Intrarea principală

Ca și “expat” în EmirateleArabe Unite, simt că uneori am o misiune destul de dificilă atunci când vine vorba de familie sau de prieteni aflați în vizită. Spun asta pentru că îmi doresc ca oaspeții mei să experimenteze și să vadă cele mai frumoase locuri din țara în care am ales să locuiesc. De fiecare dată caut acele colțuri care încă mai păstrează ceva autentic sau care te pot întoarce cumva, fie și numai pentru o clipă la timpul în care Emiratele Arabe nu erau așezate pe piedestalul de astăzi, o lume în care turismul de mall nu exista. Nu e întotdeauna ușor, însă, și atunci apare și întrebarea: unde vă duceți musafirii, dincolo de toate acele obiective emblematice, care au facut Emiratele Arabe cunoscute în întreaga lume?

Mărturisesc că eu însămi mă simt un turist în plus, în marea de turiști, care se înghesuie să facă fotografii cu nu mai puțin celebrele Burj al Arab sau Burj Khalifa din Dubai. Evident, imi doresc mai mult de atât pentru cineva care, poate, nu va mai reveni niciodată în UAE.

De accea, pentru mine deșertul rămâne un loc emblematic și consider că e mediul perfect pentru a vă educa vizitatorii despre cultura și istoria Emiratelor. Pentru că deșertul, deși se prezintă ca un mediu dezolant și poate chiar înspăimântător, a fost întotdeauna scena pe care s-a derulat viața de zi cu zi a emiratezilor. Triburile beduine au dezvoltat cele mai strânse legături cu acest mediu inospitalier, și-au asezat corturile în oaze și au pus bazele unui stil de viață unic.

TelalResort-20
Corturi de inspiraţie beduină

TelalResort-23

Şi pentru că multe resorturi s-au inspirat din viața nomadă a beduinilor, am început să caut acel loc care să poată crea o experiență de neuitat pentru întreaga familie. La mai puțin de o oră și jumătate de condus din Abu Dhabi am descoperit locul magic pe care îl căutam. Se numește Telal Resort  și e bine ascuns între dune, în apropiere de Al Ain, în deșertul Remah.  I-am pășit pragul când soarele apunea și, asemeni unui cameleon, nisipul iși etala maiestuos paleta de nuanțe: de la auriu la portocaliu și de la arămiu la o fascinantă gamă de tonuri roșiatice.

Al-Ain, TelalResort-10

Al-Ain, TelalResort-14

Deși am rezervat un apartament cu 2 camere, la sosire am avut parte de o surpriză foarte placută. Am primit o vilă cu 2 dormitoare și cu piscină privată. Ni s-a comunicat că în mod obișnuit hotelul nu primește copii sub 2 ani în vile, dar de această dată au făcut o excepție pentru nepoțelul meu, Stef, care are doar un an și jumătate.  La hotel am întâlnit adevărați profesioniști, oameni amabili și prietenoși care ne-au făcut să ne simțim confortabil pe parcursul întregii noastre șederi.

DSC_2925-2
Vila Gazelle
DSC_2910-2
Vila Gazelle cu piscină privată

DSC_2909-2

Ce m-a impresionat cel mai mult la acest hotel este liniștea de care te poți bucura oriunde în interiorul complexului. Telal Resort nu e una dintre acele “fabrici de turism”, care, în ciuda celor 5 stele și a luxului aferent acestui tip de stabilimente, te fac uneori să te simți ca într-un parc de distracții.

Al-Ain, TelalResort-11
Vedere de pe terasă

TelalResort-24

Al-Ain, TelalResort-12

Hotelul în sine nu este foarte mare, cu vilele și apartamentele împrăștiate printre dune, într-o deplină armonie cu natura. O mașină de golf te plimbă prin interiorul complexului, ori de câte ori ai nevoie să ajungi dintr-un loc în altul. Ca și oaspete ai parte de foarte multă intimitate, iar dacă scopul tău este să te rupi de realitate pentru o zi sau două, acesta este locul ideal.

TelalResort-14

Telal Resort 1

Resortul se mândrește și cu o frumoasă oază, cu palmieri care înconjoară un mic lac și unde poți vedea lebede și alte păsări. Totodată în micuțul Sat Tradițional amenaat în incinta hotelului, poți afla mai multe despre trecutul Emiratelor Arabe Unite, despre meșteșugurile locale și despre tradițiile aflate pe cale de dispariție. Dacă mergi cu copii, parcul de cămile le oferă celor mici posibilitatea să călărească o cămilă sau pur și simplu pot învăța despre aceste minunate animale care supraviețuiesc în condițiile restrictive ale deșertului.

Al-Ain, TelalResort-13
Oaza din interiorul resortului
TelalResort-22
Harta “Satului Tradiţional”
TelalResort-18
Coșurile împletite din frunze de palmier, “khous”, e o veche tradiţie specifică Emiratelor
TelalResort-17
Olărit tipic pentru Emiratele Arabe Unite
TelalResort-16
Pescuitul perlelor a reprezentat o sursă de venit consistentă pentru emiratezi, înainte de descoperirea petrolului
Al-Ain, Stefan, TelalResort
Exemplare executate prin Sadoo, o veche tehnică de ţesut, înregistrată în Patrimoniul Cultural Intangibil al UNESCO
Al-Ain, Roxana, TelalResort
Intrarea în “Satul Tradiţional”
TelalResort-19
Parcul de cămile

M-am îndrăgostit iremediabil de camere, care sunt spațioase și decorate cu foarte mult bun gust. Deși din exterior vilele par să fie inspirate din designul corturilor beduine, odată ce pașești înăuntru te poți aștepta la orice, mai puțin la un interior modest decorat.

DSC_2839-2

Și mai precis, vei fi uimit de interioarele luxoase și de creativitatea de care au dat dovada designerii. Am fost impresionată de piesele de mobilier de cea mai bună calitate, lucrate manual, de paturile imense și confortabile, de canapelele din piele, dar și de căzile de baie sculptate dintr-o singură bucată de granit. Cu excepția instalației de aer conditionat, care mi s-a părut putin zgomotoasă si pe care am oprit-o peste noapte, aș putea spune că totul a fost perfect.

Al-Ain, TelalResort
Prosoape “elefant” pufoase
Al-Ain, TelalResort-4
Dormitor
Al-Ain, TelalResort-8
Living
Al-Ain, TelalResort-7
Living
fruit Al-Ain, TelalResort-10
Detaliu de bun venit
Al-Ain, TelalResort-5
Camera de baie

Roxy Al-Ain, TelalResort-2

Roxana, TelalResort-3

Al-Ain, TelalResort-6

Odată ce s-a înnoptat, am putut admira în liniște cerul înstelat al deșertului, de pe terasa cochetă de lângă piscină.

Al-Ain, HDR, TelalResort-2
Terasa Vilei Gazelle

Telal Resort 2

Al-Ain, TelalResort-19
Noaptea în deşert

Al-Ain, TelalResort-17

Aș vrea să mai subliniez și meritele bucătarului și ale personalului din restaurant, care ne-au făcut să savuram o cină pe cinste. Micul deun e à la carte și oferă multiple variante. Veți primi totodată și fructe proaspete, clătite americane, iaurturi cremoase și sucuri proaspete. Cât despre sortimentele de pâine și alte produse de patiserie, pot doar să îl citez pe nepoțelul meu, a cărui reacție a fost neprețuită: Wowww!

doorAl-Ain, TelalResort-12
Intrarea în clădirea principală, unde se află restaurantul resortului
decoration Al-Ain, TelalResort-13
Detaliu pe uşă
Telal Resort 5
Lobby
Telal Resort 6
Restaurant

Telal Resort 4

Nu în ultimul rând, trebuie să subliniez și faptul că am găsit prețul extrem de rezonabil, pentru serviciile impecabile pe care le oferă hotelul. Momentan pot spune că e mult mai ieftin decât alte resorturi, care se încadrează în aceeași categorie hotelieră. Spun momentan pentru că Telal Resort e recent intrat pe piață, fiind deschis de numai două luni. Dar, fie că își va menține sau nu prețurile actuale, mi-ar plăcea cu siguranță să revin în acest loc, atât de izolat de agitația cotidiană.

DSC_2878(1)-2
O plimbare în deşert, la răsărit
Al-Ain, Roxana, Stefan, TelalResort2
Nepoţelul meu, Stefan Alfie, pozând înainte de plecarea de la Telal Resort

Rsign

2 thoughts on “Telal Resort – lux inspirat de viața nomadă a deșertului

  1. cat sublim exista pe acest pamant!
    o minune de calatorie !
    Multumesc pentru impartasirea acestor vise reale !
    P.S.: Sa iti traiasca nepotelul ! Un inger zambaret!

  2. Mulțumesc, Anca! Îți doresc să revii în UAE și să rămâi la Telal Resort măcar pentru o noapte. Garantez o experiență de neuitat. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.